Samfundsansvar
Sådan arbejder GI med samfundsnyttige opgaver
GI ønsker at bidrage ansvarligt og aktivt til det samfund, vi er en del af. Det skal ske med udgangspunkt i vores lovopgaver, mulighederne for at støtte ny viden og partnerskaber, forvaltning af de økonomiske midler, samt vores ageren i hverdagen som arbejdsgiver og virksomhed. For at styrke GI’s fokus på samfundsansvar er der udarbejdet en strategi på området. GI’s indsats som samfundsansvarlig aktør kan dels ses i forhold til FN’s 10 Global Compact principper om virksomheders arbejde med samfundsansvar og dels i forhold til FN’s 17 verdensmål om bæredygtig udvikling.
FN’s Global Compact principper
FN’s Global Compact principper blev introduceret I FN i 1999 med det formål at engagere verdens virksomheder i at skabe en bedre verden med udgangspunkt i en række principper og hovedtemaer.
Bæredygtighed, uddannelser og arbejdsforhold og antikorruption
GI’s investeringspolitik indeholder etiske retningslinjer for de finansielle investeringer. Hovedreglen er, at de investeringsforeninger, som GI benytter, skal have underskrevet konventionen UN-PRI og som minimum skal screene for FN Global Compact kriterierne. GI drøfter løbende disse forhold med hver enkelt investeringsforening. GI er associeret medlem af Foreningen for byggeriets samfundsansvar, som blev dannet i 2015. Foreningen arbejder for at gøre bæredygtige løsninger, ordentlige arbejdsforhold, uddannelsesmuligheder og forretning til fundamentet for sund konkurrence i hele ejendomsbygge- og anlægsbranchen.
GI støtter løbende projekter, som skal medvirke til at reducere den klima- og miljømæssige belastning fra den eksisterende bygningsmasse. Det kan være i form af mindre energiforbrug i bygninger, nye energibesparende teknologier eller mere miljøvenlig håndtering af byggeaffald. I hverdagen har GI fokus på at mindske ressourceforbruget af f.eks. energi (varme og strøm) og papir. Endvidere arbejdes der bevidst med at mindske madspild. GI yder særligt favorable lån til energiforbedring af private udlejningsejendomme. GI har fokus på at støtte projekter, som kan medvirke til at øge unges interesse for at få en erhvervsuddannelse indenfor byggefagene, da der er mangel på faglærte. Et element er blandt andet at gøre det mere attraktivt for kvinder at vælge den karrierevej og øge erhvervsuddannelsernes forståelse af, hvad der skal til for at tiltrække flere kvinder, som er kraftigt underrepræsenteret i byggefagene. Heri ligger blandt andet en påvirkning af en kultur i byggefagene, som i nogen sammenhænge kan opleves ekskluderende for kvinder.
I GI’s rolle som arbejdsgiver er der fokus på gode arbejdsforhold for medarbejderne, og der gennemføres hvert 3. år APV målinger, som har fokus på både det fysiske og psykiske arbejdsmiljø. GI har endvidere en politik for at modvirke chikane. Som offentlig myndighed er det afgørende, at der ikke kan rejses tvivl om GI’s upartiskhed og saglighed både generelt og i konkrete afgørelser. GI har således en politik for modtagelse af gaver, så det er kendt for alle i GI, hvad rammerne er.
FN’s verdensmål
FN’s 17 verdensmål blev vedtaget i 2015 af verdens stats- og regeringsledere, og forpligter FN’s medlemslande til at støtte op om en mere bæredygtig udvikling af verden frem mod 2030. Det er en udvikling, som GI’s har mulighed for at bidrage til via støtte til forskellige udviklingsprojekter.
De strategiske mål for GI’s støtte til udviklingsprojekter er at bidrage til udviklingen af renovering af den eksisterende bygningsmasse på alle niveauer til gavn for det danske samfund. De faglige programmer i GI’s udviklingsstrategi rammesætter indsatsen med fokus på kompetencer, sundhed, værdiskabelse samt klima- og energi. Det er temaer, som ikke kun er relevante i en dansk kontekst, men som kan være med til at understøtte flere af FN’s 17 verdensmål for en mere bæredygtig udvikling af den verden, vi lever i.
I GI’s udviklingsstrategi er der udpeget 4 verdensmål ( nr 3, nr 7, nr 12, nr 13) som er særligt relevante i forhold til GI’s udviklingsaktiviteter. GI har siden 2008 støttet udviklingsprojekter indenfor renoveringsområdet med cirka 290 mio. kr. En række GI projekter har fokus på at medvirke til et bedre indeklima i boliger hvilket understøtter verdensmål 3 – sundhed og trivsel. Andre GI projekter har fokus på energieffektivisering, affaldshåndtering og cirkulær økonomi samt klimabelastningen fra byggeriet, hvilket understøtter verdensmål 7 - bæredygtig energi, verdensmål 12 – ansvarlig forbrug og produktion understøtter verdensmål 13 – klimaindsats.
Mål og politikker for ligelig kønsfordeling
Udpegning af bestyrelsesmedlemmer til GI sker efter reglerne i § 63 i lov om boligforhold.