22. marts 2024
GI støtter 6 udviklingsprojekter med 4,6 mio. kroner
PFAS i nye og eksisterende byggematerialer ved renovering – Teknologisk Institut
Der skal udarbejdes guidelines til, hvordan byggeriets aktører skal håndtere PFAS i byggematerialer i forbindelse med renovering. Det gælder både ved nedrivning, og det affald det giver, samt ved opbygning med nye byggematerialer. Et led i projektet er også at identificere nye byggematerialer, som indeholder PFAS og komme med anbefalinger til PFAS-fri alternativer. Projektets fokus på PFAS i byggeriet skal, udover at hjælpe byggeriets aktører, også være med til at få problemstillingen højere op på politiske dagsorden, så den ikke drukner i andre PFAS-dagsordner (brandøvelser, spildevandsslam etc.).
GI støtter med 1.171.000 kr.
Kvalitet på lærepladser - arbejdsgivervinkel – DEA
Der skal gennemføres en undersøgelse, som skal belyse kvalitet på erhvervsuddannelsernes lærepladser set med arbejdsgivernes øjne. Undersøgelse skal dække alle 4 hovedområder på erhvervsuddannelserne – hvoraf byggeri er den ene. Undersøgelsen skal ses i forlængelse af en tidligere undersøgelse om kvalitet på lærepladserne set med elevernes øjne samt flere andre undersøgelser, som DEA har lavet de seneste år. Alle undersøgelserne skal medvirke til at belyse udfordringerne med faldende søgning og frafald på erhvervsuddannelserne.
GI støtter med 750.000 kr.
Brandsikre tage – DBI
Websitet ”brandsikre tage” skal opdateres og udvikles, så det rummer den nyeste viden relateret til lovgivningen samt generelt nyt materiale målrettet forskellige målgrupper. Det nuværende website blev udviklet i 2015, og der er efterfølgende kommet nye lovkrav i forbindelse med opdateringen af Bygningsreglementet i 2018. Desuden har storbranden i Vanløse resulteret i en del henvendelser til DBI, hvilket indikerer, at der er behov for videnspredning på området.
GI støtter med 1 mio. kr.
Bæredygtighed i Facility Management – Dansk Facility Management
Der skal udvikles et let tilgængeligt læringsmateriale, som kan formidle den vigtigste viden om bæredygtighed til brug for alle, som arbejder med Facility Management (FM). Det er tanken, at læringsmaterialet skal kunne bruges til både selvstudie og til undervisning. I lighed med andre del af branchen har DFM fokus på at løfte vidensniveauet om bæredygtig drift blandt de udførende i Facility management.
GI støtter med 417.000 kr.
Undervisningsmateriale og faglæreruddannelse til bæredygtighedsfag i bygge- og anlægsuddannelserne - Byggeriets Uddannelser
Der skal udvikles nyt undervisningsmateriale med fokus på bæredygtighedstemaer til de byggefaglige uddannelser – træfagene, murerfagene samt struktør- og brolæggerfagene. Samtidig skal der udvikles et kompetenceudviklingsprogram for faglærerne således, at de kan bruge det nye undervisningsmateriale.
GI støtter med 715.000 kr.
Optimering af digitale og maskinlæsbare miljøvaredeklarationer (EPD’er) – EPD Danmark
Der skal udvikles en brugervejledning og guides til producenter og EPD-brugere, som skal gøre det enklere og mere tydeligt både at oprette men også bruge EPD’erne rigtigt. Projektet omfatter også it-teknisk optimering af oprettelsen af EPD’er og adgangen til dem.
Efterspørgslen efter EPD’er vokser kraftigt som følge af blandt andet den øgede fokus på bygningers klimapåvirkning og indførelse af klimakrav i bygningsreglementet i 2023. Der er en stor kompleksitet i håndtering af de mange data om de enkelte produkters og bygningsdeles miljøpåvirkning, og selvom mange data findes elektronisk, er der behov for en harmonisering og ensretning af data, så de er lettere at tilgå og søge i. Dette er afgørende for mere optimal brug af EPD’er og for brugernes arbejde med bæredygtighed i byggeriet.
GI støtter med 600.000 kr.