02. september 2024
GI ændrer praksis
Det sker af og til, at GI bliver opmærksom på ejendomme, som har været bindingspligtige og derfor burde have en bindingskonto efter lejelovens § 120 i GI. Det kan fx ske i situationer, hvor en ejendom ejet af en andelsboligforening, som købes af en privat udlejer, overgår til at være storhus og dermed bindingspligtig.
Pligten til at sikre, at en ejendom er oprettet og registreret korrekt hos GI, påhviler ejendommens ejer. Derfor opkræver GI i situationer, hvor GI ikke har været bekendt med ejendommens faktiske forhold, hensættelse med tilbagevirkende kraft op til 10 år, da forældelsen af GI's krav på hensættelse har været suspenderet. Ejendommens ejer har derimod været bekendt med ejendommens faktiske forhold, og den sædvanlige treårige forældelse har derfor ikke været suspenderet på ejerens side.
GI har siden en justering af praksis i januar 2022 opkrævet hensættelser op til 10 år tilbage og tilladt ejendomsejere at indberette udgifter op til tre år tilbage.
Selvom der ikke foreligger afgørelser, som tager stilling til spørgsmålet, har GI på baggrund af en konkret henvendelse revurderet den hidtidige praksis og besluttet at ændre praksis sådan, at GI til trods for den ovennævnte 3-årige forældelse vil tillade ejendommens ejer at modregne efter den særlige regel i forældelseslovens § 24 om modregning med forældede fordringer, der udspringer af samme retsforhold. Forældelseslovens § 24 indebærer ikke en adgang til modregning "én til én", men giver efter retspraksis en vis begrænset modregningsadgang.
Derfor vil ejendomsejere, som har udgifter for de pågældende år, få mulighed for at indberette disse udgifter. GI vil herefter vurdere, i hvilket omfang modregning af den del af udgifterne, der overstiger indestående og hensættelse på kontoen efter lejelovens § 119, kan finde sted inden for rammerne af forældelseslovens § 24. Hvis ejendommen efterfølgende udtages til kontrol, vil ejendomsejeren – som i andre kontrolsager – skulle fremlægge dokumentation for udgifterne.
GI vil i den kommende tid rette henvendelse til de ejendomsejere, som har fået oprettet konti i perioden efter januar 2022, og som kan have et muligt krav til modregning. Ejendomsejere, som ikke modtager en henvendelse fra GI, men mener at have udgifter til modregning i forbindelse med oprettelse af konti i den omhandlede periode, kan henvende sig til GI, som herefter vil vurdere spørgsmålet.