01. marts 2023
Renoverprisen 2023 skal findes blandt 182 indstillede projekter
Det er det højeste antal indstillinger siden 2018. Det er nu op til nomineringsudvalget at nominere seks projekter. Derudover byder Renoverprisen 2023 på en specialpris, der hylder det lille projekt med stor effekt.
I løbet af de seneste to måneder er 182 projekter fra hele landet blevet indstillet til Renoverprisen 2023. Dermed har Renoverprisen modtaget det højeste antal indstillinger i fire år. Traditionen tro lukkede indstillingsperioden den 1. marts, og feltet af indstillede projekter spænder bredt fra en fyrtårnsrestaurering og transformationsprojekter af tidligere produktionsbygninger til sommerhusrenovering på Rømø.
”Årets indstillede projekter illustrerer bredden i renoveringsdisciplinen, hvor både små og store projekter på tværs af landet viser, hvordan renovering kan bygge bro mellem bygningens historie og nutidens behov. Jeg håber, at det kan inspirere nye renoveringsprojekter af alle størrelser,” siger Susanne Borenhoff, administrerende direktør i GI, en af parterne bag Renoverprisen.
Nomineringsudvalget står nu over for en række opgaver: Blandt de 182 indstillede projekter skal udvalget indsnævre feltet til en Favoritliste, fra hvilken nomineringsudvalget dernæst vil nominere seks projekter til hovedprisen. Derudover byder Renoverprisen i 2023 på en specialpris, der hylder de projekter, der har skabt store forandringer for små midler.
En særlig pris til innovative løsninger
Renoverprisen 2023 uddeles til et vellykket og gennemarbejdet renoveringsprojekt, hvor bæredygtighed, samarbejde og håndværksmæssig kvalitet formår at skabe værdi for brugere og omgivelser.
Yderligere vil nomineringsudvalget også uddele en specialpris til en renovering, der har skabt forandringer for begrænsede midler. Prisen retter sig mod projekter, der ikke nødvendigvis falder inden for hovedprisens vurderingskriterier, men hvor renoveringen
alligevel skaber stor værdi gennem nytænkning og kreative løsninger.
”Renoverprisen ønsker at fremme og hylde gode renoveringer af alle størrelser. Mange renoveringsprojekter sker med relativt begrænsede midler, og derfor giver vi i år særlig opmærksomhed til dem, der formår at realisere projekterne ved at udnytte kreative løsninger i processen,” siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i den filantropiske forening Realdania.
Frem mod midt juni vil Renoverprisens nomineringsudvalg indsnævre feltet til Favoritlisten og vurdere, hvilke indstillinger der skal nomineres til Renoverprisen 2023. Herefter offentliggøres de 4-6 udvalgte projekter, hvoraf et kåres som vinder af Renoverprisen 2023 til en prisfest i september.
Mere om de indstillede projekter
Kontakt
For mere information, kontakt Renoverprisens sekretariat på presse@renover.dk / + 45 28 10 80 98
FAKTA OM RENOVERPRISEN
RENOVERPRISEN SÆTTER FOKUS PÅ RENOVERING
Renoverprisen uddeles af Realdania og Grundejernes Investeringsfond. Selv om renovering fylder mere end halvdelen af den samlede produktion i byggebranchen, er det primært nybyggeri, der bliver belønnet med priser. Det er Renoverprisen med til at lave om på. Det særlige ved prisen er derudover, at den hylder hele holdet frem for en enkelt bidragsyder – lige fra bygherre til rådgivere og håndværkere.
KRITERIER TIL DE NOMINEREDE AF RENOVERPRISEN 2023
De indstillede projektet bedømmes overordnet set ud fra følgende spørgsmål: Renoveringsprojekter påvirker klima, ressourcer og mennesker. Hvordan har man sikret, at projektets påvirkning bliver mindst mulig, og at resultatet for brugerne og omgivelserne bliver bedst muligt? Derudover vægtes følgende kriterier:
Bæredygtighed: Projektet har generelt fokus på bæredygtighed i alle faser og i selve løsningen, herunder især reduktion af CO2-emissioner og øvrige klimahensyn. Fra genanvendelige, miljørigtige og eventuelt genbrugte materialer i etableringsfasen til ressourceforbrug på byggepladsen og bygningens daglige drift. Der er generelt arbejdet med dokumentation af projektets aftryk på klima, miljø og jordens ressourcer.
Brugskvalitet og bidrag til omgivelserne: Projektet fungerer optimalt og vurderes positivt af brugerne. Samtidig gør projektet en forskel for de nære omgivelser ved at bidrage med sociale, arkitektoniske og oplevelsesmæssige kvaliteter.
Udførelseskvalitet og værdiforøgelse: Håndværk, rådgivning og arkitektur i projektet er udført på et højt fagligt niveau. Løsningen har desuden givet et værdiløft – både for bygningen, for ejerne og for brugerne.
Eksempelværdi: Projektet rummer et potentiale for at danne skole og udvikle renoveringsdisciplinen. Gennem de konkrete løsninger tjener det som eksempel og inspiration for andre – både i stor og lille skala.
Samarbejde: I alle led af byggeprocessen har samarbejdet mellem bygherre, rådgivere, udførende, brugere og myndigheder været velfungerende og eksemplarisk.
RENOVERPRISEN 2022
Sidste år var et helt særligt år, da hele ni projekter blev nomineret til prisen i anledning af Renoverprisens 10-års jubilæum, og der skulle ligeledes findes tre vindere inden for kategorierne: Bolig, erhverv og institution. Nedenfor ses de ni nominerede projekter, der blev udvalgt på baggrund af 144 indstillede projekter:
Bolig:
- Det Gamle Posthus i Brædstrup, Brædstrup
- Fabers Fabrikker, Ryslinge
- Ellebo Blok 3, Ballerup
Erhverv:
- NH Collection Copenhagen, København K
- Retten i Aarhus – Erhvervsarkivet, Aarhus
- Siljangade, København S
Institution
- Vestsalen i FÆNGSLET, Horsens
- DTU – Auditoriebygning 116, Kgs. Lyngby
- Børnehuset Paletten, Søborg
Det blev Fabers Fabrikker, Retten i Aarhus – Erhvervsarkivet og Vestsalen i FÆNGSLET der løb med de tre priser. Og der var som sædvanligt lagt op til den helt store prisfest og fejring i det gamle lokomotivværksted Kedelsmedjen i København.