16. oktober 2023
GI støtter 10 udviklingsprojekter med 7,6 mio. kroner
Analyse – det åbne vindue – Bark
I dag ses i stigende grad tomme stueetager i byerne. Det skyldes butiksdød og andet som er med til at skabe liv og aktivitet i byerne. Konsekvensen er livløse facader og tomme byrum, som mindsker kvaliteten ved at bo i disse områder.
I en analyse skal det identificeres, hvilke væsentlige barrierer der er, for at skabe og opretholde liv i bygningers stueetager i byerne. Analysen skal suppleres med beskrivelse af cases, hvor det er lykkedes at holde liv i stueetagerne, og resultaterne formidles i en samlet publikation samt ved arrangementer og seminarer. Målgruppen er bygningsejere, kommuner og byplanlæggere, som arbejder med byudvikling.
GI støtter med 247.750 kr.
Build 4.0 – Fremtidens håndværker - Candofilm
Gennem produktion af 10 film skal det afsøges hvorledes droner, robotter og kunstig intelligens kan bidrage i byggeriet. Filmene og tilhørende uddybende materiale skal forankres på en platform med gratis adgang, og materialet skal indgå i undervisningen på erhvervsskolerne og i faglige efteruddannelsesforløb.
Projektansvarlige Candofilm samarbejder med Byggeriets Uddannelser, professionshøjskolerne UCN og NEXT, Molio og We Build Denmark. Målgruppen er elever på erhvervsskoler samt faglærte på tekniske efteruddannelser.
GI støtter med 889.493 kr.
Træn træneren – EuroSkills 2025 – Byggeriets Uddannelser
Projektet skal udvikle en træneruddannelse til de erhvervsskolefaglærere i byggefagene, som skal træne erhvervsskoleelever op til gode præstationer ved EuroSkills 2025. Projektets ide er, at inddrage viden fra sportens verden i forhold til talenttræning og trække på DBU’s erfaringer.
Byggeriets Uddannelser forventer, at en træneruddannelse af udvalgte faglærere fra forskellige erhvervsskoler kan have en positiv effekt på erhvervsskolernes faglige niveau.
GI støtter med 825.000 kr.
Vinterakademi 2024 – 2026 - Concito
Gennem et årligt ugeforløb med omkring 40 deltagere debatteres og udfordres branchens ”vi plejer” inden for et konkret tema og ud fra konkrete cases. Det sker sammen med forskere, branchens aktører og andre videnspersoner relateret til byggeriet.
Målene for Vinterakademi 2024-2026 er; flere forandringsagenter til at deltage i byggeriets grønne omstilling, inspiration på tværs af generationer og fortælling om et godt liv på færre kvadratmeter, nye materialer, nye og gamle håndværksmæssige metoder og cirkulær økonomi i praksis. Vinterakademiet skal udvikles for en 3-årig periode med fokus på tidens store temaer - cirkulær økonomi, biodiversitet, og bæredygtighed i hele byggeriets værdikæde.
Projektansvarlige Concito samarbejder med Erik Arkitekter og BLOXHUB.
GI støtter med 1.300.000 kr.
Fremtidens bæredygtige byggebranche - Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar
Et nyt netværk, SAMBYGGERNE skal samle unge på tværs af byggebranchens virksomheder. Formålet et at skabe et forum for videndeling, hvor unge med arbejde i byggeriet kan udveksle erfaringer.
Det drejer sig primært om en hård tone på arbejdspladsen og manglende diversitet i forhold til kvinder og unge af anden etnisk oprindelse, hvilket kan gøre det svært for disse grupper at finde sig til rette på arbejdspladserne.
GI støtter med 400.000 kr.
Stabiliserende vægge opmuret i svage mørtler – Teknologisk Institut Murværk
Ved renovering af ældre byggeri er det ofte svært at dokumentere bæreevnen, og konsekvensen er desværre, at det eksisterende murværk brydes ned og erstattes af nyt murværk eller armeret beton, eller at der indbygges forstærkende stålkonstruktioner.
I projektet skal der udvikles beregningsmodeller og beregningseksempler ved hjælp af fuldskala laboratorieforsøg, som skal gøre det enklere for rådgivende ingeniører at beregne og projektere stabiliserende vægge i eksisterende murværk i ældre etageejendomme. Beregningsmodellerne skal tage udgangspunkt i de objektive fysiske forhold, som er gældende i ældre murværkskonstruktioner.
Projektets resultater anvendes i undervisningen på ingeniøruddannelsen. Udover Teknologisk Institut murværk medvirker Ingeniørhøjskolen Århus Universitet. Projektets resultater bliver gratis tilgængelige for alle.
GI støtter med 1.351.500 kr.
Regionalt energispring – Gate 21
Værktøjer og koncepter fra partnerskabet ”Energispring København” skal udbredes til Region Hovedstaden og Region Sjælland.
Energispring København er et partnerskab mellem bygningsejere, administratorer og interesseorganisationer, som samarbejder om at reducere energiforbruget. Der er udviklet en række værktøjer og netværk, som kan understøtte bygningsejerne i arbejdet med energibesparelser.
Som en del af projektet inddrages også kommende værktøjer og erfaringer fra det interregionale partnerskab (16 partnere i DK og Sverige) ”Grøn omstilling i etageboliger” finansieret af EU med det formål at styrke etageboligejeres kapacitet til at investere i energieffektivitet.
GI støtter med 999.186 kr.
Udnyttelse af regnvand i tæt bebyggede områder – Teknologisk Institut Rørcenter
Projektet skal udarbejde en eksempelsamling om hvordan man kan udnytte regnvand (primært tagvand) inde og ude i bygninger i tæt bebyggede områder. Eksempelsamlingen skal give et overblik over lovgivning, magasineringsløsninger, regnvandsanlæg, effektberegninger, drift og vedligehold.
Når der falder meget regnvand, kan det med fordel opsamles og bruges efter behov i perioder med tørke.
Teknologisk Institut Rørcenter udfører i samarbejde med Københavns og Frederiksberg kommune samt Nyrup Plast. Projektets resultater bliver gratis tilgængelige for alle. Målgruppen er ejendomsejere, boligforeninger, andelsboligforeninger, kommuner, rådgivere og udførende, herunder kloakmestre.
GI støtter med 648.000 kr.
Udfordringer og muligheder for byggebranchens arbejdsmarked – Kraka
I en rapport vil Kraka sætte lys på underbelyste potentialer i byggebranchen i forhold til væsentlige samfundsdagsordener som fx mangel på arbejdskraft, behov for udenlandsk arbejdskraft, og mangel på diversitet.
Dertil udvides 2-4 mindre eksisterende arbejdsmarkedsrapporter med særlige afsnit om byggeriet. Det kan fx være belysning af hvor stor en del af væksten i byggeriet skyldes udenlandsk arbejdskraft, eller mulighederne for at udnytte de eksisterende bygninger i byerne bedre og de afledte effekter af det.
Projektets rapporter er gratis tilgængelige for alle, og de forventes at få opmærksomhed fra politiske beslutningstagere, ejendomsbranchen, byggeriet og den brede befolkning.
GI støtter med 650.000 kr.
Cirkulært ressourcevalg i byggeriet - Via University College Horsens
En ny en e-bog skal på en lettilgængelig måde formidle viden om cirkulært ressourcevalg i byggeriet. Det handler blandt andet om genbrug, genanvendelse, biobaserede materialer, miljøskadelige stoffer og lovgivning.
E-bogen skal gøre det nemmere for byggeriets rådgivere og udførende at få overblik over cirkulære løsningsmuligheder og dermed fremme det cirkulære ressourcevalg.
Byggeriet står for 30% af Danmarks CO2 udledning og er storforbruger af nye materialer, som fremstilles af knappe ressourcer.
Via Horsens, som er projektansvarlig, samarbejder med professionshøjskolen UCN og Zealand Erhvervsakademi Sjælland. Målgruppen er studerende på de byggefaglige uddannelser samt alle aktører inden for byggeriet, fx bygningskonstruktører, arkitekter, ingeniører og entreprenører.
GI støtter med 287.700 kr.