23. december 2022
GI støtter 9 udviklingsprojekter med godt 9 mio. kroner
Bæredygtig omstilling i ejendomsbranchen – EjendomDanmark
Projektet består i at udvikle en videns- og læringsplatform om bæredygtighed til ejendomsbranchen. Der er et stort behov for værktøjer til viden om bæredygtig drift og udvikling af ejendomme. I øjeblikket er der et begrænset og mangelfuldt udvalg af tilbud, og der findes således ikke en sammenhængende vejledning til hvordan ejere og administratorer kan arbejde med bæredygtighed.
Alle ejendomsbranchens virksomheder skal kunne tilgå den nye læringsplatform.
I projekt indgår også undervisning for ansatte i ejendomsbranchen i anvendelse af læringsplatformen. Initiativet kan være med til at fremme ejendomsbranchens bidrag til den grønne omstilling.
GI støtter med 1.995.000 kr.
Kulturændring i træfagene - Divers
Projektet vil søge at skabe en kulturændring, der kan medføre øget optag og understøtte fastholdelse og trivsel blandt eleverne i træfagene. Der findes desværre en stereotyp kultur på erhvervsskolerne, som udfordrer optag, trivsel og fastholdelse af eleverne på skolerne. Kulturen har blandt andet udfordringer med fasttømrede kønsroller, seksuelle krænkelser og en overset sexistisk kultur.
Projektet skal øge erhvervsskolernes kompetence til at skabe trygge og inkluderende miljøer med plads til forskellighed og løfte erhvervsskolernes evne til at forebygge og håndtere sexisme og seksuelle krænkelser.
GI støtter med 1.300.000 kr.
Kvaliteten på lærepladser – DEA
For at give et validt grundlag for kvalitetstiltag for lærepladser knyttet til erhvervsuddannelserne er der behov for viden om den nuværende tilstand. Analysen skal kigge på kortlægning af kvalitetsparametre vedrørende lærepladser, udvikling og gennemførelse af spørgeskemaundersøgelse omfattende 65.000 lærlinge og der lægges særlig vægt på hovedområdet teknologi, byggeri og transport.
Desuden foretages en registerundersøgelse af sammenhæng mellem strukturelle karakteristika ved lærepladser (antal ansatte, geografi m.v.) og lærlinges resultater, arbejdsseminar hvor undersøgelsens resultater drøftes med relevante aktører på området samt formidling af undersøgelsesresultater.
Manglen på unge faglærte i byggeriet er allerede nu et problem, og det er derfor vigtigt med bred indsigt i hvilke parametre, der skal sættes ind overfor, hvis udviklingen skal vendes.
GI støtter med 750.000 kr.
Regler til arbejdsmiljøtjek - Bam-bus
Som bygherre har man ansvaret for arbejdsmiljøet. Og hvis renovering har en størrelse, så der er en decideret projektering, så skal arbejdsmiljø tænkes ind ifølge loven.
Hvis man projekterer i 3D, så kan man udføre kollisionskontrol, og tilsvarende skal dette projekt gøre det muligt at lave en granskning af arbejdsmiljøet i projekteringsfasen. Det vil give fordele ved at man kan undgå dyre tilbageløb. Hvis fx stilladset ikke overholder arbejdsmiljøkrav ift. vægt og breddeklasse eller at håndteringen af miljøfremmede stoffer er indtænkt i projekteringen.
Projektpartneren Niras skal tilrette eksisterende software, så det kan anvendes til arbejdsmiljødelen i større renoveringsprojekter.
Efterfølgende bliver resultaterne og værktøjerne gratis tilgængelig for hele branchen på www.bartbyg.dk.
GI støtter med 300.000 kr.
Samarbejdsløftet – Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar
Der er behov for at undgå langvarige og dyre konflikter i byggeriet, som årligt koster branchen mange mia. kr.
Projektet får byggeriets virksomheder til at tilkendegive, at de støtter op om samarbejdsløftet i deres aktiviteter i lighed med ”Charter for samfundsansvar” i ejendoms-, bygge- og anlægsbranchen.
Opgaven vil have karakter af kommunikationskampagne. En ny webside, lanceringsevent, mails, nyhedsbreve, annoncering, afvikling af 10-15 workshops og beskrivelse af virksomhedscases er ingredienserne i den indsats, som skal rykket branchen i retning af ”Samarbejdsløftet”. Desuden skal ”Samarbejdsløftet” præsenteres ved den internationale arkitektur konference i København i 2023
GI støtter med 400.000 kr.
Byggeprocessen i små og mellemstore projekter – Værdibyg
Med tre anvisninger, film, kurser, arrangementer, undervisningsmateriale og supplerende værktøjer til at understøtte en god byggeproces i små og mellemstore renoveringsprojekter, skal dette projekt give guidelines til bygherre, rådgivere og udførende i mindre projekter.
Arbejdet udføres ved en stribe interviews, som skal afdække mindre virksomheders virkelighed, udfordringer og behov for hjælp, herunder hvordan ny viden bedst kommunikeres.
Værdibyg er ansvarlig for projektets gennemførelse, men det sker i samarbejde med We Build Denmark.
GI støtter med 1.274.500 kr.
VCØB 2023 – Teknologisk Institut
Videncenter for Cirkulær Økonomi i Byggeriet (VCØB) og det tilknyttede netværk VCØB Community skal udvikles, så det får en økonomisk levedygtig model uden fondsstøtte som økonomisk fundament.
Den grønne omstilling af den eksisterende bygningsmasse er mere aktuel end nogensinde før, og den viden og de aktiviteter VCØB kan tilbyde er et vigtigt bidrag i den omstilling. Såfremt det herefter ikke lykkes at videreføre VCØB via en levedygtig model uden fondsstøtte, må det lukke og vidensindholdet leve videre, indtil det er forældet.
TI er ansvarlig for projektets gennemførelse, men We Build Denmark, Gate 21 m.fl involveres i relevant omfang. Projektets aktiviteter og viden er gratis tilgængelige for alle.
GI støtter med 800.000 kr.
Renovering af murede facader med teglskaller - Teknologisk Institut
Ny metode til brug ved renovering af forvitrede mursten på ældre murværk skal udvikles. Princippet i den nye metode er at lime en ny skal på den eksisterende mursten, der hvor det forvitrede område er fræset væk. Formålet med den nye metode er at undgå at skifte hele mursten. Hvis det er større områder af murværk som skal skiftes, vil det typisk gribe ind i de bærende konstruktioner at fjerne hele mursten og således kræve afstivning. Med den nye metode er hypotesen, at det kan undgås. Samtidig vil den ny metode være mere bæredygtig og i højere grad bevare de originale materialer og de bevaringsværdier, som ligger i det. Tårnet på Københavns Rådhus står overfor at skulle renoveres fra 2. kvaltal 2023, og der er åbnet mulighed for, at tårnet kan bruges som case i projektet med at udvikle en ny metode.
GI støtter med 868.508 kr.
Circular Builders – for the planet – Gate 21
Projektet handler om at kommunikere resultaterne fra partnerskabsprojektet: ”Circular Builders – for the planet”, som handler om den cirkulære omstilling af byggeriet. Partnerskabet er et af de største vedrørende cirkulært byggeri og består af 31 danske og svenske kommuner, vidensinstitutioner m.fl. Partnerskabet udvikler strategier, nye beslutningsværktøjer og opbygger kompetencer vedrørende cirkulære løsninger. En af kerneaktiviteterne i partnerskabet er ca. 30 demonstrationsprojekter med særligt fokus på bevaring og cirkulation på bygnings- og materialeniveau. Det er helt afgørende for partnerskabet at viden og resultater fra demonstrationsprojekterne kommunikeres ud i hele branchen. Budgettet for partnerskabsprojektet ”Circular Builders – for the planet” er på 112 mio. kr. Kommunikationsindsatsen vil omfatte kommunikationsplan, designmanual, website, nyhedsbreve, fagartikler, film, sociale medier og projektkonferencer.
GI støtter med 1.200.000 kr.
Renoverprisen 2023 – Advice A/S
Renoverprisen er et strategisk samarbejde mellem GI og Realdania, hvor branchen på forskellig vis involveres og samles om renoverings-dagsordenen som konkret udmøntes i kåring af årets bedste renovering.
Renoverprisen blev uddelt første gang i 2013 og er senest uddelt for 10. gang i september 2022.
Formålet med prisen er at formidle eksempelværdi, og give renovering den synlighed og anerkendelse, som renoverings-disciplinen fortjener. Det gøres ved at fremhæve de mange gode renoveringsprojekter der findes rundt omkring i landet.
GI støtter med 4.000.000 kr.