23. december 2021
GI støtter yderligere 6 udviklingsprojekter med godt 4.3 mio. kroner
Stående Byggepanel skal udvikles - Build
I de kommende 3 år skal det Stående Byggepanel udvikles ved at forbedre metoden for indsamling af nye emner til panelet. Desuden skal den interne videndeling i panelet forbedres.
Panelet, som består af de fremmeste og mest indflydelsesrige medlemmer af byggebranchen, bidrager ved at forebygge og afhjælpe centrale problemer i byggeriet.
Panelet mødes to gange årligt, og blev oprettet i 2016 efter nogle alvorlige byggeskandaler, som kunne have været afhjulpet ved rettidig omhu.
GI har støttet med 150.000 kr.
Kvalitetssikring af brandtekniske forhold – DI Byggeri
Nye krav i bygningsreglementet har medført nyt behov for kvalitetssikring af brandtekniske forhold ved renoveringer.
Dette adresseres i et dugfrisk projekt, hvor DI Byggeri skal udarbejde gratis kontrolplaner til de udførende for de vigtigste brandsikringstiltag inden for fagområderne træ og mur samt revidere områdets kvalitetssikringshåndbog.
GI har støttet med 250.000 kr.
Kalkmørtel til genanvendelse af mursten – DTU - Byg
Det skal undersøges hvorledes det kan gøres lettere at genanvende mursten fra nyere byggerier, hvor der er anvendt cementholdig kalkmørtel. Cementholdig kalkmørtel øger styrken, men det gør det sværere at genbruge murstenen ved nedrivning. Genbrug er noget nemmere med ældre murstensbygninger opført med luftkalkmørtel. Her er det let at adskille og afrense de gamle mursten med henblik på genanvendelse.
I arbejdet skal der svares på, hvilken procentdel cement i luftkalkmørtel som giver en hurtigere hærdning og tilstrækkelig vedhæftningsstyrke til murstenen, samtidig med at afrensning af mørtel og genanvendelse af murstenen fortsat er mulig. Og hvordan man måler cementindholdet i eksisterende murværk med kalkmørtel.
GI har støttet med 1.050.000 kr.
Mobile luftrensere - Hvor godt virker de? – Teknologisk Institut
Ved at måle luftrenseres effektivitet både i laboratorium og under virkelige forhold i private boliger, skal der kastes lys over apparaternes effektivitet.
Desuden formuleres krav til minimumseffektivitet for luftrensere, der sælges som luftrensere i EU, samt udspil til et forbedret nordisk Svanemærke for luftrensere.
Arbejdet er motiveret af at luftforurening er den tredjestørste risikofaktor i forhold til dødelighed i Danmark. I indeklimaet er stearinlys, mados, brænderøg, rygning, samt afgasning fra inventar væsentlige forureningskilder.
GI har støttet med 1.087.006 kr.
Bygningshub – data til den grønne omstilling af bygninger - Energistyrelsen
Udvikling af en Bygningshub skal samle data fra bygningers energimærkning, vejrdata og data om el- og varmeforbrug på timebasis, og gøre dem let tilgængelige, så de let kan tilgås og bringes i spil i de enkelte bygninger og forsyningsområder.
Der udvikles og afprøves to applikationer, som gør Bygningshubbens data praktisk anvendelige for bygningsejere og deres samarbejdspartnere til forbedring af bygningernes energitilstand.
Erfaringer viser nemlig, at der er betydelige udfordringer ved at fremskaffe og behandle målerdata. Konsekvensen er, at mulighederne for at udnytte data til fremme af indsatsen for at forbedre bygningerne ikke udnyttes.
GI har støttet med 1.100.000 kr.
Vejledning om indvendig efterisolering – DTU Byg
Hvornår er det forsvarligt at foretage indvendig efterisolering af ydervægge? Hvilken indvendig efterisoleringsløsning er bedst egnet i det specifikke tilfælde? Og hvordan udfører man den valgte løsning med mindst mulig risiko for efterfølgende skader? Det er spørgsmål som disse en ny illustreret vejledning skal besvare. Den vil indeholde operationelle anbefalinger til beslutningstagere og praktikere.
Indvendig efterisolering kan udføres med flere forskellige metoder, der alle har fugttekniske risici. Det gælder både den traditionelle forsatsvæg og alternative systemer med diffusionsåbne, kapillaraktive isoleringsmaterialer, såvel som diffusionstætte systemløsninger. Der findes også situationer, hvor indvendig efterisolering må frarådes.
GI har støttet med 675.000 kr.